Analysis of shelf life and nutraceutical properties of two strawberry varieties inoculated with various strains of Bacillus subtilis

Authors

  • Juan Carlos Baltazar Vera Universidad de Guanajuato Departamento de Ingeniería en Minas, Metalúrgica y Geología. Ex-Hda San Matías, Guanajuato, GTO. México C.P 36020 https://orcid.org/0000-0001-5747-0052
  • Victor Olalde Portugal Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del IPN (CINVESTAV).  Departmento de Biotecnología y Bioquímica. Km. 9.6 Libramiento Norte Carr. Irapuato-León 36824 Irapuato Gto. México. C.P. 36821 https://orcid.org/0000-0002-0795-6035
  • Erick Díaz Cervantes Universidad de Guanajuato. Departamento de Alimentos. Centro Interdisciplinario del Noreste de la Universidad de Guanajuato Km 28 Carretera San José Iturbide-Tierra Blanca, Peña Blanca ll de la Congregación Indígena Otomí de San Idelfonso de Cieneguilla. Tierra Blanca Gto. CP. 37970.
  • David Tirado Torres Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental.   Juárez 77. Col. Zona Centro. Guanajuato, Gto. México. C.P 36000 https://orcid.org/0000-0001-7568-752X
  • Joel Everardo Valtierra Olivares Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020 https://orcid.org/0009-0001-2787-9911
  • Carolina de Jésus Rodríguez Rodríguez Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología. Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020 https://orcid.org/0000-0001-7482-4860
  • Maria Elena Sosa Morales Universidad de Guanajuato. Departamento de alimentos. Ex. Hda el Copal Km 9. Carretera Irapuato-Silao A.P 311 Irapuato GTO. México C.P.36500
  • Iovanna del Consuelo Torres Arteaga Instituto Tecnológico Superior de Abasolo. Blvd. Cuitzeo de los Naranjos #401, Col. Cuitzeo de los Naranjos, C.P 36976 https://orcid.org/0000-0003-1813-6785
  • Adriana Saldaña Robles Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Agrícola, Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500 https://orcid.org/0000-0001-8871-1621
  • Ricardo Solís Rodríguez Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020 https://orcid.org/0000-0001-7208-6454
  • Ma. del Rosario Abraham Juárez Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Alimentos.  Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500 https://orcid.org/0000-0002-4630-7900

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v27.2630

Keywords:

Strawberry, Shelf life, Chemical properties, Physical properties

Abstract

The objective of this study was to analyze the effect on the physical properties (shape, size, weight and color), chemical (soluble solids, titratable acidity and pH), nutraceuticals (ascorbic acid and anthocyanins) and decay of strawberries (Fragaria x ananassa) of the Camino Real and Festival varieties when applying four treatments of B. subtilis strains (08, MZ, DN and 06) vs a control (No treatment) for 5 stages of ripening (red strawberries, ripe strawberries, pink strawberries, ripe green strawberries and green strawberries); the above in order to find the treatments that promote improvements in the parameters studied. From the results found it is necessary to have in the useful life for the Camino Real variety at 28.5 °C the treatment 06 reports a decline of 42.2 % lower than the CTL (43.9 %), for 8 °C the treatments MZ and DN reported a decline of 28.8 % which is lower than the CTL (36.1%); with respect to the Festival variety at 28.5 °C the treatment 06 registered a decline of 41.2 % below CTL (43.5%), for 8 °C the treatments 08, MZ and DN registered a decline of 27.7 %, 30 % and 37.7 % respectively, values lower than the CTL (46.1 %). The results indicate that, when applying the treatments, the physical and chemical properties improve or in some cases remain the same as the untreated samples, which allows us to elucidate in a particular way that treatment 06 is the most suitable at 28.5 °C as well as MZ and DN at 8 °C for both varieties.

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Victor Olalde Portugal , Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del IPN (CINVESTAV).  Departmento de Biotecnología y Bioquímica. Km. 9.6 Libramiento Norte Carr. Irapuato-León 36824 Irapuato Gto. México. C.P. 36821

Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del IPN (CINVESTAV).  Departmento de Biotecnología y Bioquímica. Km. 9.6 Libramiento Norte Carr. Irapuato-León 36824 Irapuato Gto. México. C.P. 36821

David Tirado Torres, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental.   Juárez 77. Col. Zona Centro. Guanajuato, Gto. México. C.P 36000

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental.   Juárez 77. Col. Zona Centro. Guanajuato, Gto. México. C.P 36000

Joel Everardo Valtierra Olivares, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Carolina de Jésus Rodríguez Rodríguez, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología. Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Maria Elena Sosa Morales, Universidad de Guanajuato. Departamento de alimentos. Ex. Hda el Copal Km 9. Carretera Irapuato-Silao A.P 311 Irapuato GTO. México C.P.36500

Universidad de Guanajuato. Departamento de alimentos. Ex. Hda el Copal Km 9. Carretera Irapuato-Silao A.P 311 Irapuato GTO. México C.P. 36500

Iovanna del Consuelo Torres Arteaga, Instituto Tecnológico Superior de Abasolo. Blvd. Cuitzeo de los Naranjos #401, Col. Cuitzeo de los Naranjos, C.P 36976

Instituto Tecnológico Superior de Abasolo. Blvd. Cuitzeo de los Naranjos #401, Col. Cuitzeo de los Naranjos, C.P 36976. Tel. (429) 1061300, Abasolo, Guanajuato

Adriana Saldaña Robles, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Agrícola, Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería Agrícola, Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500

Ricardo Solís Rodríguez, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Minas, Metalurgia y Geología.   Ex Hda. De San Matías s/n. Col. San Javier. Guanajuato, Gto. México. C.P. 36020

Ma. del Rosario Abraham Juárez, Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Alimentos.  Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500

Universidad de Guanajuato. Departamento de Ingeniería en Alimentos.  Ex Hacienda El Copal k.m. 9; Carretera Irapuato-Silao; A.P. 311. Irapuato, Gto. México. C.P. 36500

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Published

2025-08-13

How to Cite

Baltazar Vera, J. C., Olalde Portugal , V., Díaz Cervantes, E., Tirado Torres, D., Valtierra Olivares, J. E., Rodríguez Rodríguez, C. de J., … Abraham Juárez, M. del R. (2025). Analysis of shelf life and nutraceutical properties of two strawberry varieties inoculated with various strains of Bacillus subtilis. Biotecnia, 27, e2630. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v27.2630

Issue

Section

Research Articles

Metrics