MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF TILAPIA AND WATER IN AQUACULTURE FARMS FROM SINALOA

Authors

  • José Antonio Valenzuela-Armenta Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.
  • Sylvia Páz Díaz-Camacho Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.
  • Julio Adalberto Cabanillas-Ramos Comité Estatal de Sanidad Acuícola de Sinaloa. Calzada Aeropuerto 7569, Bachigualato, CP 80140, Culiacán, Sinaloa, México.
  • Magdalena de Jesus Uribe-Beltrán Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.
  • Mária del Carmen de la Cruz-Otero Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.
  • Ignacio Osuna-Ramírez Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.
  • María Elena Báez-Flores Facultad de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Avenida de Las Américas, Esquina Josefa Ortiz de Domínguez Sin Número, Ciudad Universitaria, CP 80013, Culiacán, Sinaloa, México.

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v20i1.525

Keywords:

Tilapia, Total coliforms, Fecal coliforms, Mesophilic aerobic bacteria, E. coli

Abstract

Tilapia is the most cultivated fish around the world. The fish’s environment can harbor bacteria, especially coliforms, which are not normal biota of fish. These microorganisms are contamination indicator groups (IGs) reflecting the possible presence of pathogens, which can compromise the safety of fishery products. The IGs prevalence was estimated in tilapia and water from 29 aquaculture farms. Total and fecal coliforms (TC, FC), mesophilic aerobic bacteria (MAB), S. aureus, E. coli, Salmonella sp., and Streptococcus sp., were investigated. In tilapia, TC and FC were detected in 64% and 48% of the samples, ranging from 4.0 x 101 to 9.8 x 105, and from 1.0 x 101 to 6.4 x 103 CFU/g, respectively; MAB were detected in 90% of the samples. In water, TC and FC were detected in 57% and 35% of the samples, oscillating from 1.0 x 101 to 2.28 x104, and from 1.0 x 101 to 1.2 x 103 CFU/mL, respectively. MAB were detected in 89% of the water samples. Mostly E. coli and Enterobacter agglomerans were detected. Generally, IGs concentrations meet the Mexican regulations; however, the tilapia’s microbiological quality must be continuously monitored.

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Published

2018-01-15

How to Cite

Valenzuela-Armenta, J. A., Díaz-Camacho, S. P., Cabanillas-Ramos, J. A., Uribe-Beltrán, M. de J., de la Cruz-Otero, M. del C., Osuna-Ramírez, I., & Báez-Flores, M. E. (2018). MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF TILAPIA AND WATER IN AQUACULTURE FARMS FROM SINALOA. Biotecnia, 20(1), 20–26. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v20i1.525

Issue

Section

Research Articles

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