Sensorial and quality evaluation of an edible straw prototype with nutraceutical potential

Authors

  • Michelle Carolina Pazmiño
  • Claudia Inés Victoria-Campo
  • Vania Urias-Orona
  • Heriberto Castro-García
  • Andrea Arreguín Facultad de Enfermería y Nutrición

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v26.2340

Keywords:

functional food, inulin, isomalt, sensory analysis

Abstract

In a natural environment, single-use or disposable plastic straws disintegrate over 500 years, whereas edible straws, made with natural ingredients, dissolve in 40 minutes when in direct contact with the beverage. This study aimed to develop an edible straw prototype with ingredients of nutraceutical interest for beverage consumption. We designed an experimental study to determine the dose of inulin and isomalt in compliance with the standards allowed for human consumption. We conducted a sensory analysis using a 7-point hedonic scale acceptance test and a focus group to assess the acceptance and qualities of the edible straw. The inulin and isomalt contents in the straw were 9.5 % and 30 %, respectively. Calories were 379.98 kcal/100 g, with a 14.83 kcal/100 g difference from a formula with 100 percent caloric sweetener. We evaluated durability at different pH levels of beverages (acid, neutral, and alkaline). After 40 minutes of direct contact with the beverage, there was no difference between the three treatments. The panelists and consumers reflected on their acceptance of the edible straw in the type of beverage they consumed (commercial orange juice and tea). 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abed, S., Ali, A.H., Noman, A. and Bakry, A.M. (2016). Inulin as Prebiotics and its Applications

in Food Industry and Human Health; A Review. [online] ResearchGate. Available at: https://www.researchgate.net/publication/318900116_Inulin_as_Prebiotics_and_its_Applications_in_Food_Industry_and_Human_Health_A_Review.

Aguilar P, Collantes D, Penadillo E, Pasapera A, Gálvez G (2018). Sorbetes Comestibles. [Online]. Disponible en: https://repositorio.usil.edu.pe/server/api/core/bitstreams/4bdbae55-64d7-4a46- a303-63ccad8423a4/content.

Aguilar S. (2005) Fórmulas para el cálculo de la muestra en investigaciones de salud Salud en Tabasco, [online] 11(1-2), pp.333–338. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/487/48711206.pdf.

Alfonso Valenzuela B, Valenzuela, R., Sanhueza, J. and Gladys Morales I (2014). Alimentos funcionales, nutraceúticos y foshu: ¿vamos hacia un nuevo concepto de alimentación? Revista chilena de nutrición, [online] 41(2), pp.198–204. doi:https://doi.org/10.4067/s0717-75182014000200011.

Calorie Control Council. (2021) Isomalt. [Online]. Disponible en: https://datossobrelospolioles.com/isomalt/.

Congreso de la República de Colombia. (2019) Proyecto de Ley 080 de 2019. [Online].

Disponible en: http://leyes.senado.gov.co/proyectos/index.php/textos-radicados-senado/p-ley-2019-2020/1543-proyecto-de-ley-080-de-2019.

Cruzado M, Cedrón J. (2016). Nutracéuticos, alimentos funcionales y su producción. Revista de Química, [online] 26(1-2), pp.33–36. Disponible en: https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/quimica/article/view/7307/7520.

Edible Straws. (2024). Edible Straws - Edible Straws. [online] Disponible en: https://ediblestraw.au/.

Elejalde, C.C., Jani, B., Levenson, D., May, J., Robinson, M.K., Schmitz, K., Shetty, A., O’neill, S.A., Hirt, W.J. and Euan, D. (2014.). Productos de confitería a base de Isomalt sin azúcar y métodos para su pro-ducción. [online] Disponible:. https://patentimages.storage.googleapis.com/65/77/dc/c882c6728aad73/ES2503545T3.pdf

Escudero Álvarez, E and González Sánchez, P (2024). La fibra dietética. Nutrición Hospitalaria,[online] 21, pp.61–72. Available at: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000500007.

Garrido, JM. (2018). Elaboraciones básicas de repostería y postres elementales. [Online]. Disponible en: https://issuu.com/ideaspropiaseditorial/docs/978-84-9839-468-9_9cd804e78c6ac7.

González- Herrera SM., Rodríguez R., Lopez MG., Rutiaga OM.,et al. (2015). Inulin in food products: prebiotic and functinal ingredient. British Food Journal, 2915; 117(1): 371-387

Ibrahim OO. (2016). Sugar alcohols: chemical structures, manufacturing, properties and applications. ECronicon Open Access; 4:817–24. doi: 10.4172/2155-9600.C1.026

INEN Servicio Ecuatoriano de Normalización (2016). NORMA GENERAL PARA LOS ADITIVOS ALIMENTARIOS (CODEX. [Online] Disponible en: https://www.normalizacion.gob.ec/buzon/normas/nte_inen-codex_192.pdf.

Instituto Nacional de Estadística y Censos (2019). Instituto Nacional de Estadística y Censos. [online] Available at: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/institucional/home/

Lara M, Pérez A, Cortes I. (2017). Avances en la producción de Inulina. [Online]. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/316693369_Avances_en_la_produccion_ de_inulina.

Manterola G. (2019). Caracterización de la percepción oral de la textura de seis alimentos sólidos. Archivo Digital UPM. Oa.upm.es. [online]. Disponible en: https://oa.upm.es/56908/1/TFG_GONZALO_BIELZA_LOPEZ_MANTEROLA.pdf.

Ministerio de la protección social (2011). Resolución 333 de 2011. [Online]. Disponible en: https://faolex.fao.org/docs/pdf/col111552.pdf

Msomi, N.Z., Erukainure, O.L. and Md. Shahidul Islam (2021). Suitability of Sugar Alcohols as Anti-diabetic Supplements: A Review. Yàowù shípǐn fēnxī, [online] 29(1), pp.1–14. doi:https://doi.org/10.38212/2224-6614.3107.

Murillo K, Orozco I, Ortega D, Ramírez J. (2016). Empleo de Inulina en matrices alimentarias. [Online]. Disponible en: https://repository.usc.edu.co/bitstream/handle/20.500.12421/553/Empleo%20de%20inulina%20en%20matrices%20alimentarias.pdf;jsessionid=A7486F6E99CA52D3F216CD66CECDAAB9?sequence=1.

Navas M, Flores C, Bahamón M, Lavalle L. (2017) Productos de Confitería Nutracéutica. [Online]. Disponible en: https://bonga.unisimon.edu.co/bitstream/handle/20.500.12442/2204/produdeconfit.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Navia, D. P., Ayala, A. A., & Villada, H. S. (2014). Interacciones empaque-alimento: migración. Revista Ingenierías Universidad de Medellín, 13(25), 99-113. [Online]. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rium/v13n25/v13n25a08.pdf.

Norma técnica ecuatoriana INEN. (2016) NTE INEN-CODEX 192 Norma General para los aditivos alimentarios. [Online].; Disponible en: https://www.normalizacion.gob.ec/buzon/normas/nte_inen-codex_192.pdf

Nelson, D. L. (David L., Cox, M. M., & Lehninger, A. L. (2009). Lehninger principios de bioquímica (5a. ed.). Omega.

ONU Medio Ambiente. (2018). El estado del plástico. [Online]. Disponible en: https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/25513/state_plastics_WED_SP.pdf?isAllowed=y&sequence=5.

Plastivida. (2017). Plásticos: su origen y su relación con el medio ambiente. [Online]. Disponible

en: http://ecoplas.org.ar/pdf/3.pdf.

Pérez C, Laura E, Reyes B, Godínez A. (2012). Desarrollo y caracterización de golosinas con ingredientes de interés nutrimental. CienciaUAT(en línea)/CienciaUAT, [online] 6(3), pp.50–50. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/4419/441942927007.pdf.

Ramírez J. (2012). Análisis sensorial: Pruebas orientadas al Consumidor. [Online]. Disponible en:https://www.researchgate.net/profile/Juan-Ramirez-Navas/publication/257890512_Analisis_sensorial_pruebas_orientadas_al_consumidor/links/00b495260e24536e05000000/Analisis-sensorial-pruebas-orientadas-al-consumidor.pdf.

Restrepo C. (2017). Nutraceúticos y Alimentos Funcionales: Una revisión de Oportunidades. [Online]. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Claudia-Restrepo-Florez/publication/332214305_NUTRACEUTICOS_Y_ALIMENTOS_FUNCIONALES_UNA_REVISION_DE_OPORTUNIDADES/links/60e5e250b8c0d5588cde399a/NUTRACEUTICOS-Y-ALIMENTOS-FUNCIONALES-UNA-REVISION-DE-OPORTUNIDADES.pdf.

Roberfroid, M.B. (2001). Prebiotics: preferential substrates for specific germs? The American journal of clinical nutrition, [online] 73(2), pp.406s409s. doi:https://doi.org/10.1093/ajcn/73.2.406s.

Sorbos. (2022). Sorbos - Sorbos. [Online] Disponible en: https://wearesorbos.com/producto/sorbos/#detalles-del-producto

Suarez-Diéguez T (2014). La importancia de los aditivos alimentarios en los alimentos industrializados. Boletín Científico: Educación y Salud No. 4. [Online]. Disponible en: https://www.uaeh.edu.mx/scige/boletin/icsa/n4/e5.html.

Traub R., Alfonso (2014). Achicoria: precursora de la inulina. Odepa.gob.cl. [online] doi:https://hdl.handle.net/20.500.12650/2629.

US Food and Drug Administration. (2013) Everything added to food in the United States (EAFUS). Disponible en: http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fcn/fcnnavigation.cfm?rpt=eafuslisting

Graphical abstract

Published

2024-11-07

How to Cite

Pazmiño, M. C., Victoria-Campo, C. I., Urias-Orona, V., Castro-García, H., & Arreguín, A. (2024). Sensorial and quality evaluation of an edible straw prototype with nutraceutical potential . Biotecnia, 26, e2340. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v26.2340

Issue

Section

Research Articles

Metrics

Most read articles by the same author(s)