A breakfast-like dietary pattern is positively associated with lumbar bone mineral density in women newly diagnosed with breast cancer

Authors

  • Liliana Ruiz Velazquez Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0009-0000-3413-8348
  • Gloria Guadalupe Morales Figueroa Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0000-0002-7847-0892
  • Adriana Verónica Bolaños Villar Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0000-0001-8603-1809
  • Alma Delia Contreras ´Paniagua Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0000-0002-0728-1955
  • Carlos Coronado Alvarado Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0000-0002-5127-5683
  • Bertha Pacheco Moreno Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México. https://orcid.org/0009-0003-0675-0507
  • Humberto Astiazaran-Garcia Laboratorio de Nutrición Biomédica y Experimental, Departamento de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad de Sonora. Blvd. Luis Encinas J & Av. Rosales, Centro, 83000 Hermosillo, Sonora, México. https://orcid.org/0000-0002-2452-0057

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v27.2702

Keywords:

Diet, Dairy Intake, Bone Health, Osteoporosis, Antineoplastic treatment

Abstract

Breast cancer and its antineoplastic treatment accelerate bone mass loss, increasing the risk of osteoporosis and fractures. Diet, as a modifiable factor, may play a key role in this process. This study aimed to evaluate the association between dietary patterns and bone status in Mexican women recently diagnosed with breast cancer A cross-sectional pilot study was conducted with two age-matched groups: one with a recent diagnosis of non-metastatic breast cancer and another without the disease. Bone status and body composition were assessed using dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA), and dietary intake was evaluated through a validated food frequency questionnaire. Three dietary patterns were identified using principal component analysis. The “Breakfast” pattern, characterized by dairy products, eggs, coffee, tea, and refined cereals, showed a positive association with lumbar bone mineral density (β = 0.043; p = 0.020). The “Westernized” pattern showed a negative trend close to the significance threshold (p = 0.053), while the “Traditional-Mexican” pattern was not associated with bone density. These findings highlight the importance of promoting dietary patterns that support bone health in women with breast cancer.

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Liliana Ruiz Velazquez, Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Gloria Guadalupe Morales Figueroa, Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Adriana Verónica Bolaños Villar , Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Alma Delia Contreras ´Paniagua, Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Carlos Coronado Alvarado , Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Bertha Pacheco Moreno , Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD).  Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas #46, Hermosillo 83304, Sonora, México.

Humberto Astiazaran-Garcia, Laboratorio de Nutrición Biomédica y Experimental, Departamento de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad de Sonora. Blvd. Luis Encinas J & Av. Rosales, Centro, 83000 Hermosillo, Sonora, México.

Laboratorio de Nutrición Biomédica y Experimental, Departamento de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad de Sonora. Blvd. Luis Encinas J & Av. Rosales, Centro, 83000 Hermosillo, Sonora, México.

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Graphical abstract

Published

2025-10-29

How to Cite

Ruiz Velazquez, L., Morales Figueroa, G. G., Bolaños Villar , A. V., Contreras ´Paniagua, A. D., Coronado Alvarado , C. D., Pacheco Moreno , B., & Astiazaran-Garcia, H. (2025). A breakfast-like dietary pattern is positively associated with lumbar bone mineral density in women newly diagnosed with breast cancer. Biotecnia, 27, e2702. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v27.2702

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