Behavior of Curcubita pepo L. var. “Grey Zucchini”, in the propagation of native arbuscular mycorrhizal fungi in soils with different management

Cucurbita pepo in native arbuscular mycorrhizal fungi propagation

Authors

  • JOSE ALBERTO GIO TRUJILLO TECNM
  • Carlos Juan Alvarado López Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología: Conkal
  • Neith Aracelly Pacheco López Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco
  • Jairo Cristóbal Alejo TECNM
  • Arturo Reyes Ramirez TECNM
  • Juan Candelero de la Cruz TECNM

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v26.1972

Keywords:

Mycorrhizal fungi, trap culture, spores, colonization, inoculation

Abstract

The symbiosis between arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and plants represents an important alternative to increase yields in agricultural crops. The objective of the study was to evaluate the propagation of AMF isolated from soils with different management and inoculated in Curcubita pepo var. “Grey Zuchinni.” A trap culture was established as a means of AMF propagation. A block design was used (five treatments x 15 repetitions). The native AMF came from three systems (T1 = secondary vegetation; T2 = multipurpose system; T3 = agricultural system). A positive control (CP = GLUMIX®MICORRIZAS) and negative control (CN = no inoculation) were used. Mycorrhizal inoculation began in the seedbed, using Peat Moss-sterile soil (50:50 v/v). The substrate method with 12.5 g of native inoculant (T1 = 46 spores; T2 = 32 spores and T3 = 22 spores) was used as the inoculation method. In CP, 5 g of product = 100 spores were used. The results indicate that the greatest mycorrhizal propagation occurred in CP and T1, with a spore multiplication of 135.20 ± 26.24 and 74.67 ± 5.56 spores in 10 g of soil. Identifying a native consortium made up of AMF spores from the Glomaceae and Gigasporacea families. In conclusion, C. pepo represents a promising host for the trapping and multiplication of AMF.

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Author Biography

JOSE ALBERTO GIO TRUJILLO, TECNM

Ingeniero agrónomo con orientación en fitotecnia, egresado del Instituto Tecnológico de Tizimín. Maestro en Ciencias en Manejo de Recursos Naturales Tropicales, por parte de la Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias. Con formación profesional y laboral inclinada a la línea de investigación en agroecología y ecología de microorganismos del suelo.  Como profesionista busco la alternativa ecológica a los problemas agropecuarios actuales, siempre con un pensamiento productivo, sustentable y de preservación, desde el control de orgánico de ectoparásitos de interés pecuario, manejo ecológico de plagas  agrícolas, producción orgánica de alimentos y manejo de microorganismos del suelo, desde su interés en la producción agrícola hasta su dinámica en el suelo e importancia ecológica.

Ingeniero Agrónomo por el Tecnológico Nacional de México, Campus Tizimín (2008-2012). Maestría en Ciencias en Manejo de Recursos Naturales Tropicales por la Universidad Autónoma de Yucatán (2014-2016). Estudiante del Doctorado en Ciencias en Agricultura Tropical Sustentable. Tecnológico Nacional de México, campus Conkal (2020-). Correo institucional: DD20800277@conkal.tecnm.mx

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Published

2024-02-19

How to Cite

GIO TRUJILLO, J. A., Alvarado López, C. J., Pacheco López, N. A., Cristóbal Alejo, J., Reyes Ramirez, A., & Candelero de la Cruz, J. (2024). Behavior of Curcubita pepo L. var. “Grey Zucchini”, in the propagation of native arbuscular mycorrhizal fungi in soils with different management: Cucurbita pepo in native arbuscular mycorrhizal fungi propagation. Biotecnia, 26, 128–135. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v26.1972

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