EFECTO DE DIFERENTES ABONOS ORGÁNICOS EN LA PRODUCCIÓN DE TOMATE (Solanum lycopersicum, L)/ EFFECT OF DIFFERENT ORGANIC FERTILIZERS ON THE PRODUCTION OF TOMATO (Solanum lycopersicum, L)

Authors

  • Ricardo Augusto Luna Murillo 1Universidad Técnica de Cotopaxi. Extensión La Maná. Av. Los Almendros y Pujilí, Edificio Universitario, La Maná, Ecuador.
  • Juan José Reyes Pérez 1Universidad Técnica de Cotopaxi. Extensión La Maná. Av. Los Almendros y Pujilí, Edificio Universitario, La Maná, Ecuador. Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Av. Walter Andrade. Km 1.5 vía a Santo Domingo. Quevedo, Los Ríos, Ecuador.
  • Kleber Augusto Espinosa Cunuhay 1Universidad Técnica de Cotopaxi. Extensión La Maná. Av. Los Almendros y Pujilí, Edificio Universitario, La Maná, Ecuador.
  • Marcelo Vicente Luna Murillo Universidad Estatal Amazónica. Campus Central. Paso Lateral Km. 2 1/2 Vía a Napo, Troncal Amazónica E45, Puyo, Ecuador.
  • Fiamma Valeria Luna Quintana Universidad Católica Santiago de Guayaquil. Av. Carlos Julio Arosemena Km1 ½ vía Daule, Guayaquil, Ecuado
  • Martha Victoria Celi Mero Universidad Católica Santiago de Guayaquil. Av. Carlos Julio Arosemena Km1 ½ vía Daule, Guayaquil, Ecuado
  • Ana Lucia Espinoza Coronel Consultoría Técnica. Parroquia El Guayacán, Lotización La Carmela, Manzana, G solar 14, Quevedo. Ecuador.
  • Marisol Rivero Herrada 2Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Av. Walter Andrade. Km 1.5 vía a Santo Domingo. Quevedo, Los Ríos, Ecuador.
  • Daniel Antonio Cabrera Bravo
  • Alex Fabrizzio Alvarado Mendoza Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Av. Walter Andrade. Km 1.5 vía a Santo Domingo. Quevedo, Los Ríos, Ecuador.
  • Jhonn Christopher González Rodríguez Universidad Técnica de Machala. Av. Panamericana. Km 5.5 vía a Machala – Pasaje. Machala, Ecuador.

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v18i3.333

Keywords:

hortalizas, agricultura ecológica, producción sustentable/ vegetables, organic farming, sustainable production

Abstract

Entre los sistemas de producción orgánica bajo condiciones controladas, la producción de hortalizas con aplicación de enmiendas es una práctica que se ha extendido a escala mundial. El objetivo del presente estudio fue evaluar los efectos de los abonos orgánicos sobre algunas variables de producción en plantas de tomate. Las evaluaciones se realizaron a los 65 días después del trasplante, utilizándose abonos orgánicos edáficos y foliares y un tratamiento control. Los tratamientos fueron aplicados una vez sembradas las plantas a los 30 días, siguiendo un diseño experimental de bloques al azar. Sobre la base de los resultados obtenidos se comprobó que a los 65 días después de la siembra, los abonos humus de lombriz más ácido húmico tienen una influencia positiva sobre el número y peso total de frutos; el tratamiento bocaschi más ácido húmico fue superior al diámetro del fruto.

 

ABSTRACT


Among the organic production systems under controlled conditions, vegetable production with application of amendments is a practice that has spread worldwide. The aim of this study was to evaluate the effects of organic fertilizers on some production variables tomato plants. Evaluations were performed at 65 days after transplantation, using different soil and foliar organic fertilizers and a control treatment. The treatments were applied once planted plants at 30 days, following an experimental randomized block design. Based on the results obtained it was found that at 65 days after sowing, the humus fertilizer more acids plus humic have a positive influence on the total number of fruits, and the total weight of fruits, and treatment bocaschi plus humic acid was higher in the diameter of the fruit.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Daniel Antonio Cabrera Bravo

Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Riobamba, Ecuador.

Published

2016-12-29

How to Cite

Luna Murillo, R. A., Reyes Pérez, J. J., Espinosa Cunuhay, K. A., Luna Murillo, M. V., Luna Quintana, F. V., Celi Mero, M. V., … González Rodríguez, J. C. (2016). EFECTO DE DIFERENTES ABONOS ORGÁNICOS EN LA PRODUCCIÓN DE TOMATE (Solanum lycopersicum, L)/ EFFECT OF DIFFERENT ORGANIC FERTILIZERS ON THE PRODUCTION OF TOMATO (Solanum lycopersicum, L). Biotecnia, 18(3), 33–36. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v18i3.333

Issue

Section

Research Articles

Metrics

Most read articles by the same author(s)