Chitosan application increases the emergence, growth and yield of tomato crop (Solanum lycopersicum L.) under greenhouse conditions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18633/biotecnia.v22i3.1338

Keywords:

Dose, Floradade, Amalia, morphometric variables, agricultural yield

Abstract

Current agriculture looks for products that allow the growth and development of crops, as well as increase yields, and also that the active principles are of natural origin, biodegradable and do not cause damage to the environment. The purpose of this research was to evaluate the effect of the application of chitosan at doses of 1, 2 and 3 g.L-1 in the emergence, development and performance of the Floradade and Amalia tomato varieties, under greenhouse conditions. The experimental design was a randomized complete block, with a 2 x 3 + 2 factorial arrangement. The results showed that the 2 g.L-1 dose was the one with the highest values in the emergence and development of tomato plants, stimulating higher fruiting, fruit weight and higher yield in the Floradade variety. It is concluded that the application of chitosan at doses of 2 g.L-1 under our experimental conditions, increased the yields of the tomato crop in the Floradade variety.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Berumen-Varela, G., L. D. Coronado-Partida, V. A. Ochoa-Jiménez, M. A. Chacón- López, P. Gutiérrez-Martínez. (2015). Efecto del quitosano en la inducción de resistencia contra Colletotrichum sp. en mango ( Mangifera indica L.) cv. Tommy Atkins. Investigación y Ciencia. 23(66):16-21.

Brown, P., y Saa, S. 2015. Biostimulants in agriculture. Mini-Review. Front. Plant Sci, 6: 671. doi:10.3389/fpls.2015.00671
Cestoni, F., De jovel, G., Urquilla, A. 2006. Perfil de negocios de tomate cherry o cereza hacia el mercado de los Estados Unidos, 73 p. El Salvador. Obtenido de http://www.academia.edu/7215115/perfil de negocios del tomate cherry o cereza hacia el mercado de los Estados Unidos.
Coronel, J. 2009. Alternativas de mejora en el manejo postcosecha de tomate riñon cultivados de Santa Elena, 148 p. Guayaquil, Guayas, Ecuador: Escuela Superior Politecnica del Litoral. Obtenido de https://www.dspace.espol.edu.ec/bitstream/123456789/11926/3/tesis.pdf
de http://web.maga.gob.gt/download/Perfil%20tomate.pdf
Falcón Rodríguez, A. B., Costales Mené, D., González-Peña Fundora, D., & Nápoles García, M. C. (2015). Nuevos productos naturales para la agricultura: las oligosacarinas. Cultivos Tropicales. 36. 111-129.
Feicán-Mejía C.G., Encalada-Alvarado C.R., Becerril-Román A.E. 2016. DESCRIPCIÓN AGRONÓMICA DEL CULTIVO DE TOMATE DE ÁRBOL (Solanum betaceum Cav.). Agroproductividad. 9(8):78-86.
González Peña, D., Costales, D., & Falcón, A. B. 2014. Influencia de un polímero de quitosana en el crecimiento y la actividad de enzimas defensivas en tomate (Solanum lycopersicum L.). Cultivos Tropicales. 35(1). 35-42.
González, L. G., Paz, I., Martínez, B., Jiménez, M. C., Torres, J. A., Falcón, A. 2017. Respuesta agronómica del cultivo del tomate (Solanum lycopersicum, L) var. HA 3019 a la aplicación de quitosana. UTCIENCIA. 2(2):55-60.
Jiménez-Arteaga, M. C.; Terrero-Soler, J. C.; González-Gómez, L. G.; Paz-Martínez, I. y Falcón- Rodríguez, A. 2015. Evaluación de la aplicación de quitosana sobre parámetros agronómicos del cultivo de tomate H-3108 (Solanum lycopersicum L.) en casas de cultivos protegidos. Centro Agrícola. 42(3):81-88.
MAGAP. 2014. Cultivo de tomate: Manejo de plagas y enfermedades. 8-14.
Monzón, C.A. 2016. Evaluacion del rendimiento del tomate de crecimiento indeterminado (Lycopersicum esculentum Mill) de variedades hibridos utilizando abonos fermentados de gallinaza y cuyaza - abancay, 185 p. Abancay, Apurimac, Peru: Universidad Tecnologica de los Andes.
Múnera Castañeda, B. E. 2015. Aplicación de Ti02 modificado con polioxometalatos en la degradación de soluciones acuosas de carbofuran bajo radiación solar simulada, y evaluación del potencial de acople con un sistema biológico (Doctoral dissertation).
Pichyangkura, R., Chadchawan, S. 2015. Biostimulant activity of chitosan in horticulture. Scientia Horticulturae. 196: 49-65. doi:10.1016/j.scienta.2015.09.031
Reyes-Pérez J., E. Emmanuel, R. Miguel, Z. Elizabeth, L. Liliana; H. Luis. 2020. Efecto del quitosano sobre variables del crecimiento, rendimiento y contenido nutricional del tomate. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.11(3):457-465.
Rendina, N., Nuzzaci, M., Scopa, A., Ann Cuypers, Adriano Sofo. 2019. Chitosan-elicited defense responses in Cucumber mosaic virus (CMV)-infected tomato plants. Journal of Plant Physiology. 234(235):9-17. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2019.01.003.
Rodríguez-Pedroso, A. T.; Ramírez-Arrebato, M. A.; Falcón-Rodríguez, A.; Bautista-Baños, S.; Ventura-Zapata, E. y Valle-Fernández, Y. 2017. Efecto del Quitomax en el rendimiento y sus componentes del cultivar de arroz (Oryza sativa L.) var. INCA LP 5. Cultivos Tropicales. 38(4):156-159.
Saavedra, G.M., Figueroa, N.E., Poblete, L.A., Sam Cherian, Carlos R Figueroa. 2016. Effects of preharvest applications of methyl jasmonate and chitosan on postharvest decay, quality and chemical attributes of Fragaria chiloensis fruit. Food Chem, 1(190):448-453. https://doi.org/10.101.6/j.foodchem.2015.05.107
Salachna, Piotr & Zawadzińska, Agnieszka. 2014. Effect of chitosan on plant growth, flowering and corms yield of potted freesia. Journal of Ecological Engineering. 15(3):97-102. doi:10.12911/22998993.1110223.
SIPA. 2018. Sistema de Informacion Publica Agropecuaria.Obtenido de sipa.agricultura.gob.ec:http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/cifras-agroproductivas.
Terry Alfonso, E., Falcón Rodríguez, A., Ruiz Padrón, J., Carrillo Sosa, Y., & Morales Morales, H. 2017. Respuesta agronómica del cultivo de tomate al bioproducto QuitoMax®. Cultivos Tropicales. 38(1), 147-154.
Velásquez, C. L. 2008. Algunas posibilidades de la quitina y el quitosano para usos relacionados con la agricultura en Latinoamerica. Revist UDO Agrícola 8(1):1-22

Published

2020-09-23

How to Cite

Reyes Pérez, D. J. J. (2020). Chitosan application increases the emergence, growth and yield of tomato crop (Solanum lycopersicum L.) under greenhouse conditions. Biotecnia, 22(3), 156–163. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v22i3.1338

Issue

Section

Research Articles

Metrics

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.